Харчування школяра

Здорове харчування школяра

Для росту, розвитку та оптимального функціонування підліткам необхідне раціональне харчування, яке складається  з:
- Розмаїття їжі, збалансованої за  основними  групами продуктів;
- Достатньої кількості їжі для того, щоб задовольнити потреби підлітка.

Існує п’ять основних груп продуктів:
1. Крохмалисті продукти, такі як рис та  інші злаки, картопля, макаронні вироби
2. Фрукти та овочі
3. Молоко та молочні продукти (в т.ч. йогурт і сир)
4. М’ясо, риба, птиця, яйця, горіхи та боби
5. Продукти та напої з високим вмістом жиру та / чи цукру.

  Збалансоване вживання їжі
Молоді люди повинні дотримуватися дієти, збалансованої між усіма п’ятьма групами. Вони повинні вживати:
   - Багато фруктів і овочів
   - Достатню кількість рису та інших злаків, картоплі, макаронних виробів
   - Деяку кількість молока і молочних продуктів, таких як йогурт і сир
   - Деяку кількість м’яса, риби, птиці, яєць та / чи горіхів і бобових.
Достатнє вживання їжі
Якщо підлітки вживають незбалансовану по кількості та калорійності їжу
або  недостатню кількість їжі, у них може бути:
- Недостатня вага. Недоїдання вплине на їх фізичне зростання та розвиток, а також здатність вчитися і працювати.
- Надмірна вага, особливо якщо підлітки їдять занадто багато, і, в першу чергу, продуктів з високим вмістом жиру та цукру. Надмірна вага може призвести до медичних і соціальних проблем у підлітковому віці та в подальшому житті.

                                                


Збалансований раціон
Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.
Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.
Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).
Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.
Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.
Якщо ви полюбляєте тістечка, цукерки, пиріжки, інші солодощі та вироби з борошна, запам’ятайте:
- не їжте ці страви в проміжках між основними прийомами їжі;
- їжте з радістю не лише морозиво і цукерки, але й цибулю, рибу, петрушку;
- улюбленої страви вдень ви повинні з’їсти ні в якому разі не більше, ніж основної.

Правила споживання їжі.
Здоров’я залежить і від того, як швидко ви їсте і наскільки ретельно пережовуєте їжу. Тому:
- не поспішайте, їжте безшумно, не плямкайте;
- жуйте з закритим ротом;
- не їжте зайвого, навіть якщо дуже смачно;
- в тарілку кладіть рівно стільки, скільки зможете з’їсти;
- з’їдайте все, що поклали до тарілки;
- не їжте солодкого, коли не з’їсте першої та другої страви;
- навчіться правильно користуватися ложкою, виделкою, ножем;
- приберіть після себе, подякуйте за обід.
Ще одна важлива порада, якої потрібно дотримуватись під час їжі – не розмовляти. Адже дуже небезпечно, коли їжа може потрапити в дихальне горло (гортань), або навіть в легені. Щоб видалити її звідти, необхідна термінова операція.
Розпорядок харчування дітей може бути індивідуальним, залежно від умов життя, режиму дня, стану здоров’я, фізичної активності. Дітям рекомендується їсти 4 рази на день в один і той самий час. Обов’язково снідати пред тим, як іти до школи. Вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну. Їсти потрібно повільно, добре пережовувати. Не відволікатися від їди розмовами, читанням, грою. Не потрібно жувати на ходу. Якщо щось з продуктів упало на підлогу, їсти його вже не можна. Зразу після бігу чи гри пити не дозволяється. Не можна пити прямо з крану. Перш ніж їсти фрукти, ягоди чи овочі, обов’язково їх помийте. Перед їдою неодмінно помийте руки.

Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:

- сніданок – 7.30 – 8.00,
- другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),
- обід – 14.00 – 15.00,
- підвечірок – 17.00 – 17.30,
- вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2 год. до сну).


Повідомлення для підлітків
1. Вживання достатньої кількості та великої різноманітності їжі важливо для твого нормального зростання та розвитку.
2. Незважаючи на те, що для тебе важливо вживати достатню кількість їжі для того, щоб нормально зростати та розвиватися, важливо необхідно також пам’ятати, що вживання надмірної кількості їжі - переїдання може призвести до надмірної ваги, а це погано для твого здоров’я.
3. Раціональне харчування передбачає регулярний прийом їжі та уникання нездорових закусок  продуктів та напоїв з високим вмістом жиру та / чи цукру.

Комментариев нет:

Отправить комментарий